Opis posla i rezultati

Kako se mogu tumačiti rezultati urađenog posla optimizacije i unapređenja – aktivacije web sajta, pitanje je koje često dobijamo, pa je fokus sadržaja ove stranice postavljen na pojašnjenju urađenog posla, očitavanju parametara i pregledu ostvarenih rezultata…

Prikazane su analize i objašnjenja na nekom osnovnom nivou detalja, za više informacija, molimo vas da nas kontaktirate – podaci su na dnu ove stranice, a takođe možete ostaviti i komentar, sugestiju, primedbu.

Hvala..!


Klijent 1

Razlozi za intervenciju i očitani parametri

Klijent je primetio da postojeći dizajn web site-a, predstavlja problem za pregled na mobilnim uređajima, da je lošiji odziv, proređeni kontakt pozivi i mail kontakti. Sajt je nastao 2006 godine, kada je i pripremljen za pretraživače u multijezičkim opcijama (srpski, engleski, nemački, ruski). Od tog perioda, bilo je potrebno da se uradi povremeno održavanje sadržaja, jer je sajt uglavnom ispunjavao svrhu. U protekla dva meseca, urađen je redizajn srpske verzije sajta, ostale jezičke verzije nisu značajnije menjane. Sadržaj koji je postojao je reorganizovan, a u momentu početka radova Alexa rejting nije mogao da bude očitan.

Alexa je Amazon.com kompanija i predstavlja kolekciju alata za analizu internet saobraćaja, pri tom preko 20 godina Alexa ranking alat je jedan od osnovnih pokazatelja značaja nekog web sajta. Više o Alexa paketima na ovoj adresi https://www.alexa.com/about – Link za brzi upit internet rejtinga Vašeg sajta je ovaj: https://www.alexa.com/siteinfo

Nakon 15 dana Alexa plasman je dobio početnu vrednost 3.400.000, sredinom februara 2021 i nakon toga očitana vrednost na današnji dan:

Aleksa rejting na dan 12.05.2021

Drugi pokazatelj je Webalizer statistika – alat koji je deo hosting paketa na kome se sajt nalazi, predstavlja alat za analizu serverskih logova i prikaz u HTML formatu. Može se primetiti promena u broju jedinstvenih poseta po danu u proteklih 12 meseci, kao i trend poslednja četiri meseca. Dodatno smo ispratili podatke u nekoliko besplatnih web servisa i postavili kao inicijalne parametre, pa je namera da u sledećem periodu ponavljanjem testova dođemo do grafikona koji će pokazati povećanje broja poseta.

Početkom februara 2021 su urađene prve izmene na sajtu, trenutni broj Unique Visitors se približava vrednosti iz avgusta 2020 – podaci su od 12.05.2021

Šta je urađeno

Spisak aktivnosti koje su urađene u slučaju Klijenta 1 je sledeći:

 1. Kreirana srpska verzija sajta pomoću besplatnog Mobirise alata, u pitanju je sajt koji ne koristi bazu podataka, tako da su sve stranice statičke, ali moderniji dizajn ispunjava zahteve kako klijenta, tako i Google-a. Ostale tri lingual jezičke varijante nisu menjane, jer je procentualni udeo u posetama značajno manji. Izvršene su korekcije primećenih grešaka.
 2. Korigovane su sve greške u sadržaju, linkovima, veličini fotografija i slično – greške u sadržaju.
 3. Izvršene su tehničke ispravke – greške u html kodu.
 4. Reorganizovan je i dopunjen sadržaj u smislu da je sadržaj postojećih stranica kopiran na nove, umesto jedne stranice kreirano dve i obrnuto, u svrhu tematski boljeg definisanja grupa sadržaja – reorganizacija sadržaja.
 5. Na samom hostingu su postavljene redirekcije da se isključe iz Google indexa stari sadržaji, kreirana je nova mapa sajta, novi robots.txt fajl, svi prijavljeni linkovi su https umesto http – higijena na serveru.
 6. Poslednji koraci su ponovljeni nekoliko puta da bi se postigla ispravnost u Google Search Console alatu.
 7. Jednom nedeljno u proseku je nastavljeno sa procesom ažuriranja delova sadržaja pojedinih stranica.
 8. Do danas još uvek nije urađena klasična optimizacija za pretraživače u smislu targetiranja odabranih ključnih reči za Google pretrage, što će biti urađeno u narednih 60 dana za nekoliko ključni reči i nekoliko stranica. Ovaj proces se ponavlja u više iteracija, a najkraće može da se opiše kao usklađivanje sadržaja jedne stranice sa TOP 10 stranica koje se dobijaju na Google-u za traženu ključnu reč. Prati se preko 60 parametara, koji naravno ne mogu potpuno da se zadovolje, ali mogu da učine da ciljana stranica ima bolji plasman i mnogo veću verovatnoću da uđe u prvih deset.

Google Search Console – Google Search Console je besplatna usluga koju nudi Google koja vam pomaže da nadgledate, održavate i rešavate probleme sa prisustvom vaše veb lokacije u rezultatima Google pretrage.


Klijent 2

Razlozi za intervenciju i očitani parametri

Originalni sajt je kreiran 2016. godine pomoću besplatnog Mobirise alata, dizajn je prilagođen mobilnim uređajima, takozvani responsive dizajn je u tom momentu predstavljao zadovoljavajuće rešenje. Sajt je sadržao samo jednu – Home stranicu i mnoštvo linkova do pdf dokumenata i web aplikacije. Osnovna priprema za pretraživače je urađena u istom periodu i sajt je zadovoljavao zahteve klijenta. Sajt nije održavan od 2018. godine. Karakteristično za ovaj sajt je da je deo internet arsenala, koji predstavljaju i Web Aplikacija na drugom serveru i Mailchimp platforma za mailing liste i slanje newslettera, kao i Vimeo i YouTube kanali.

Početni Alexa rejting nije mogao da se očita 16.04.2021, Google Search Console nije očitavao podatke za https adrese, nismo imali statistiku za http verziju. Nakon inicijalnih izmena za deset dana smo došli do rejtinga, a na današnji dan Alexa pokazatelji su značajno bolji.

Alexa traffic rejting na dan 12.05.2021

Na sličan način može se ispratiti hosting statistika:

Ukupan broj poseta od sredine aprila i prve intervencije beleži porast – podaci od 12.05.2021

Šta je urađeno

Spisak aktivnosti koje su urađene u slučaju Klijenta 2 je sledeći:

 1. Dodatno su kreirane stranice koje su proširile temu sajta na više grupa sadržaja. U ovu svrhu je urađena revizija ranije kreiranih tekstova u periodu 2016-2018, koji su se nalazili na Mailchimp serveru i u posebnim PDF ili PowerPoint dokumentima, slično je reorganizovan i dorađen YouTube kanal – reorganizacija sadržaja.
 2. Korigovane su sve greške u sadržaju, linkovima, veličini fotografija i slično – greške u sadržaju.
 3. Izvršene su tehničke ispravke – greške u html kodu.
 4. Na samom hostingu su postavljene redirekcije da se isključe iz Google indexa stari sadržaji, kreirana je nova mapa sajta, novi robots.txt fajl, svi prijavljeni linkovi su https umesto http – higijena na serveru.
 5. Poslednji koraci su ponovljeni nekoliko puta da bi se postigla ispravnost u Google Search Console alatu.
 6. Jednom nedeljno u proseku je nastavljeno sa procesom ažuriranja delova sadržaja pojedinih stranica.
 7. Targetirane su dve ključne reči/fraze i za ove reči su pripremljene dve stranice na dan 11.05.2021.
 8. Newsletter kampanja se sprovodi na nedeljnom nivou počev od 18.04. i veliki deo pregleda se dešava na Mailchimp platformi. Sadržaj poslatih mailova se nalazi na mailchimp serveru pa se tamo i indeksira. Slično je sa odvojenim PDF dokumentima, tako da posećenost originalnog sajta nije mnogo povećana, ali je sama pozicija novokreiranih stranica na Google-u bolje nego do sada. Takođe dodatne posete stranica na Mailchimp platformi doprinose posetama na originalnom sajtu.

Klijent 3

Razlozi za intervenciju i očitani parametri

Originalni sajt je kreiran 2002. godine. U međuvremenu su sadržaji izgubili aktuelnost, tako da je od sajta i njegovih 5 poddomena, aktuelan ostao samo jedan poddomen. Pomoću besplatnog Mobirise alata, dizajn je prilagođen mobilnim uređajima, takozvani responsive dizajn u junu 2020. U tom momentu sajt beleži više poseta, ali na pogrešnim stranicama, bez funkcije sa mnogo grešaka. Sledeća grupa izmena je urađena u aprilu 2021. godine:

Aprilski rejting je bio 8.046.162, pa nakon toga samo 10 dana kasnije:

i na današnji dan – 12.05.2021

Na sličan način – Hosting statistika pokazuje sledeće rezultate:

Šta je urađeno

Spisak aktivnosti koje su urađene u slučaju Klijenta 3 je sledeći:

 1. Kreirana srpska verzija sajta pomoću besplatnog Mobirise alata, u pitanju je sajt koji ne koristi bazu podataka, tako da su sve stranice statičke, ali moderniji dizajn ispunjava zahteve kako klijenta, tako i Google-a.
 2. Korigovane su sve greške u sadržaju, linkovima, veličini fotografija i slično – greške u sadržaju
 3. Korigovane su sve tehničke greške u html kodu – greške u kodu
 4. Reorganizovan je i dopunjen sadržaj u smislu da je sadržaj postojećih stranica kopiran na nove, umesto jedne stranice kreirano dve i obrnuto, u svrhu tematski boljeg definisanja grupa sadržaja – reorganizacija sadržaja
 5. Na samom hostingu su postavljene redirekcije da se isključe iz Google indexa stari sadržaji, kreirana je nova mapa sajta, novi robots.txt fajl, svi prijavljeni linkovi su https umesto http – higijena na serveru
 6. Poslednji koraci su ponovljeni nekoliko puta da bi se postigla ispravnost u Google Search Console alatu
 7. Jednom nedeljno u proseku je nastavljeno sa procesom ažuriranja delova sadržaja pojedinih stranica
 8. Do danas još uvek nije urađena klasična optimizacija za pretraživače u smislu targetiranja odabranih ključnih reči za Google pretrage, što će biti urađeno u narednih 60 dana za nekoliko ključni reči i nekoliko stranica.
 9. Dodatno aktivirana Mailchimp platforma za Newsletter marketing i kreiran je YouTube kanal
 10. i mnogo toga još što je u toku…

Kontakt

Na primerima tri klijenta mogu se videti neke faze posla koji može biti urađen i za Vas, pri čemu ove aktivnosti predstavljaju mali podskup široke palete zadataka koji se mogu izvršiti, po Vašoj potrebi, želji, izboru… Neki od referentnih poslova su na ovoj adresi.

Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja, kontaktirajte nas putem donjeg formulara sa komentarom ili direktno:

Kontakt podaci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *