Benytone P50 - I Love Vynil Music

Kupio sam ga kao neispravnog, nešto nije bilo u redu sa liftom i povratkom ručice na početak. Naravno videli su se tragovi popravke ili pravljenja novog lifta, što je trebalo popraviti. Takođe je bilo posla sa lepljenjem i reparacijom unutrašnje plastične vođice na osovini ručice koja upravlja mikro prekidačem, kao i još nekoliko sitnih intervencija, podešavanje, podmazivanje, zamena ulja u liftu, farbanje, izrada kliritne pločice sa podacima itd... Dosta posla i po mom mišljenju zavidno kvalitetan, a može se reći i lep gramofon. Trudio sam se da mu dam neku srebrno čeličnu patinu u dve boje. Konstrukcija koja dodatno pruža kvalitet je ona  pomerajuća šasija na kojoj je motor, tanjir i ručica za eliminisanje vibracija okoline. Težina tanjira i ručice drži ovu šasiju u nekom mekom-plivajućem položaju, što je vrlo lep koncept, inovativan i jednostavan, a može da istrpi i dodatnu težinu disk stabilizatora (teg koji se postavlja na vinil). Naravno usledilo je čišćenje, podmazivanje, poliranje tanjira i poklopca, Grado glava sa novom iglom su unapredili zvuk. Dobio sam povišen kvalitet i po mom mišljenju jedinstven na oko, a potpuno osvežen gramofon, pa je na ovaj način nastala prva završena restauracija iz serijala "I love Vinyl Music"...!!!
Drugi i treći unikat su Philips i Dual, pa i Sharp.

Zatečeno stanje

Zatečeno stanje, prilično je bio izgreban, kako kućište, tako i poklopac, pa sam odmah odlučio da ga prefarbam...

Ispod tanjira

A ispod tanjira ima šta da se vidi, pomična šasija koja je u stvari bila fiksirana sa ova četiri zavrtnja, zbog transporta (slično kao kod bubnja veš mašine). Niko nikad ih nije skinuo, pa sam to ja uradio.

Transportni zavrtanj

I kako piše... Pre upotrebe ukloniti zavrtnje...

Nosač šasije - graničnik

Četiri ovakva nosača predstavljaju ono što bi se kod automobila zvali amortizeri. Ovaj L deo je graničnik za pomeranje šasije prema gore, a sličan elastični deo sa gumenim ležištem sprečava pomeranje na dole.

Nosači motora, ručice i tanjira

Vide se oba nosača koji u stvari drže tanjir od 2kg, ručicu i motor u jednom sklopu koji je mekano okačen na kućište gramofona. Ovakvih metalnih držača sa gumenim prstenom ima 3 zbog podešavanja horizontalnog položaja.

lift

Zamena za originalni lift ručice, koja nije imala funkciju, prethodni vlasnik je uradio improvizaciju.

lift

Super lepak i soda bikarbona, sa dosta šmirglanja i zapušene rupe koje sam morao da pomerim i imitiram original.

lift

Konačno u funkciji, ofarban u crno, nalik  originalu, a funkcioniše odlično.

ostećenje

Ovaj šraf nije mogao da pritegne tu plastičnu polugu koja uključuje isključuje mikro prekidač (gornji deo slike). Već je ranije neko uradio popravku sa žicom, ja sam sve zalio u masu koja veže kao kamen - soda bikarbona i lepak čime sam povećao masu i potpuno ukrutio ovaj sklop, pa šrafić savršeno dobro odrađuje posao. Na ovaj način je rešeno vraćanje ručice na početak, koje je nekad radilo, nekad nije.

Pločica od LED ekrana

Natpisi su kopirani sa originalnih, lasersku gravuru je uradio moj drug Sloba na pločici od LED ekrana televizora koji je davno polomljen. Ideja je da podloga bude tamna da bi se tekstovi dobro prepoznali, u čemu sam uspeo manje više... Na sledećim slikama možete videti stanje pre i posle ovog "I Love Vinyl Music" modela.

Još neke fotografije pre i posle

© Copyright 2024 I love Vinyl Music. All Rights Reserved.

HTML Creator