Black Tosca BSR P-128

Ovakva dva uređaja (RIZ Elak GM6600 Tosca) sam kupio da bih popravio onaj prvi. S obzirom da nisam mogao da skinem žute naslage od duvanskog dima, odlučio sam da ga promenim u neku crnu boju, pri čemu će sve što je bilo sivo, a postalo žuto vremenom, moći da liči na zlatnu boju i time je nastala unikatna Black Tosca sa zlatnim detaljima. U crno je ofarbana i ručica i nalepnica sa oznakama komandi koja je na svu sreću kvalitetna limena štampana pločica koja je istrpela odlepljivanje i ponovo lepljenje. Jedan od osnovnih alata za rad je ovde bio fen, da bi se skinule nalepnice i oslobodio tanjir. Razređivač je takođe odradio posao oko čišćenja lepka, zapekle tovat masti i pranja kablova. U ovu Toscu je ugrađen onaj polomljen Headshell sa prvog BSR-a, a takođe i polomljena poluga za Start/Auto/Stop funkciju. Originalni poklopac je baš bio lepo ispoliran i očuvan za divno čudo. Plint je veći od prve verzije BSR-a, pa LP može da se reprodukuje sa spuštenim poklopcem. U ovaj BSR sam vratio originalnu SHURE glavu i novu zamensku iglu, pa sam dobio onaj pravi BSR zvuk, koji pamtimo. Gramofon sam uspeo da prodam, baš mi je bilo žao, nadam se da će dugo da svira. Čovek koji ga je kupio je imao isti takav, pokvaren, polomljen, verovatno mu se dopao Black BSR. Na donjim slikama se vidi i dodatak na plintu nova ukrasna ploča u klavirsko crnoj boji naravno od medijapana, pa je konačno ovaj Riz Elak GM6600 noviji model, postao Black Tosca sa dva lica

Šta je urađeno

Riz BSR P-128 Elak GM6600
Originalni plint RIZ dizajn

Ovo je završena crna verzija BSR P-128 Riz Elak Tosce

BSR oporavljen
Dva gramofona koji su trebali da posluže za popravak Tosce mog oca koju pamtim

Ova slika je tu da prikaže original i crnu verziju. Jedan od njih je interesantno imao plastični disk, a drugi tučani. U pitanju je nazubljeni disk koji vraća ručicu u početni položaj. To su one razlike u verzijama iz 1973 i 1975. Bilo je još nekoliko verzija BSR P-128, a bilo je i drugih ELAK Tosci koje su ugrađivane u isti ovakav plint. Tosca 20 na primer.

BSR oporavljen
Posle skidanja nalepnica a pre farbanja

Fen i razređivač su poslužili za skidanje nalepnica. Plint je očišćen, ošmirglan pre farbanja. Crni deo nalepnice je prekriven pre farbanja, srebrni deo je ofarban u crno. Crne nalepnice, malo izgrebane su ostale takve, ali sam ih odštampao ponovo i zalepio na klavirsko crnu ploču.

Polomljeni Headshell
Polomljeni Headshell bez ručkice

Polomljeni headshell sa nedostajućim delom sam uspeo da repariram super lepkom i soda bikarbonom. Kap lepka se posoli sa sodom. Stvrdne se trenutno. Ponavljanjem postupka možete nadograditi deo koji nedostaje.

Repariran headshell
Reparacija u radu

Selotejpom sam napravio mali kalup u koji sam kapao super lepak i dodavao soda bikarbonu. Na ovoj slici se tačno vidi granica crne originalne plastike i bele nadogradnje.

Headshell sa ručicom

Ručkica na headshellu

Šipkica od hemijske olovke za kačenje je nova ručkica headshella. 

Headshell sa ručicom

Poluga za Start/Stop/Auto

Crni plastični deo je originalni, metalni deo i smeđi deo su nadogradnja. Metalni komad je ekser utopljen u crnu plastiku, a smeđi komad je nosač police u ormanu.

Repariran Headshell

Montiran nov headshell

Rezultat reparacije, ofarban u crno. Vraćena funkcionalnost i oporavljen headshell. Vidi se i nova poluga Start/Stop i originalna cela poluga malo više na slici, koja služi za odabir veličine LP-a. Ako ih uporedite, može se reći da liče...

© Copyright 2023 I love Vyinil Music. All Rights Reserved.

Made with ‌

Website Design Program