Sherwood PM1270

Licitacija se završila tako što sam pobedio i kupio još jednog lepotana o kome nisam ništa prethodno znao. Audiofilski koncept ili Professional Series Turntable označava da se ručica ne vraća u početni položaj. Na kraju svirke jedne strane vinila, motor se samo isključi, lift podigne ručicu i izlazni signal ka pretpojačalu se takođe isključi. Neko nije ljubitelj ovakve funkcionalnosti, ali na sličan način funkcionišu svi high end modeli. Slično sam video ranije kod modela Philips 212 i Philips 802. Ovde sam morao da odradim kozmetičke negramofonske  kvarove, učvršćivanje šarki na poklopcu, reparaciju Headshella (bila je slomljena drškica), malo podmazivanja, podešavanja i zamena belta i poliranje poklopca (slika niže je pre poliranja) je bilo sve što sam uradio, zvučnicu sam uporedio pod mikroskopom sa jednom drugom novom i mogu reći da je i ova nova. Odlično svira. Kasnije sam ustanovio da brzina motora mora da se podesi onim malim šrafićima na štampanoj ploči ispod haube, pa sam i to uradio, trajalo je da bi pitch na sredini položaja držao brzinu kako treba.
Da bi se lift sporije spuštao stavio sam novu silikonsku mast gustine onih 300.000 CS i sad se igla perfektno nežno spušta na ploču. Zbog blagog odstupanja brzine u profesionalnom servisu za elektroniku je urađena zamena elektrolita i podešavanje napajanja i stroboskopa, kao šlag na tortu. Na ovom linku možete videti Servisno uputstvo.

Šta je urađeno

Sherwood headshell sa slomljenom ručkicom
Headshell pre reparacije

Nedostajuća drškica. Za ovu vrstu reparacije sada već imam nekog iskustva. Od vremena i živaca zavisi koliko kvalitetnu popravku možete da izvedete.

Prva faza reparacije

Prva faza nanošenje mase

Jedno parče bakarne žice sam zalepio da imitira oblik drškice. Na žicu i spoj sa plastikom sam kapao super lepak i solio sodom bikarbonom...

Pogled odozdo
Donja strana nakon nanošenja lepka i sode

Može se videti žica unutar mase, koja je savršeno čvrsta i na ovaj način spremljena za brušenje.

Obrušen headshell
Oblikovana masa sa prethodne slike

Može se videti žica, koja je takođe malo obrušena, oblik potseća na original.

Pogled sa druge strane
Oblikovanje po kažiprstu

Nekoliko iteracija kapanja lepka i šmirglanja dovede do nekog konačnog oblika. Koliko će biti savršeno zavisi od strpljenja, dobrih očiju i još bolje lupe. 

Završena reparacija
Posle farbanja

Nije sasvim savršeno, ali poslužiće... Čvrstoća je zadovoljavajuća.

Završena reparacija 2
I pogled sa druge strane

Estetski momenat je mogao biti bolji, ali kad imate preko 50 godina vid malo oslabi, ovo je rezultat... Pravdam se time da je suviše sitno za golo oko, a telefonska kamera previše kvalitetna...

© Copyright 2024 I love Vinyl Music. All Rights Reserved.

Mobirise.com