Riz GM7601 - ELAK 206 AS

Još jedan hibrid ELAK nemačke kompanije ugrađen u plint koji je izrađivao RIZ. Dva imena ali su oba vidljiva na nalepnicama. Ovde sam uložio zavidnu količinu vremena za čišćenje, skidanje stare zapekle tovat masti, ali je vredelo jer je mehanizam opet drugačiji od onih koje sam do sada video. BSR na primer, kao i Lenco čuveni model L75 i 78, pokreću tanjir pomoću gumenog diska - idlera. Ovaj ELAK model ima motor koji pokreće idler, ali osovina idlera ima mogućnost da se zakači klasični standardni belt koji pokreće tanjir. Ovaj model je takođe potpuno mehanički gramofon, čak i stroboskopska brzina okretanja se podešava mehanički pomeranjem remena gore dole, jer su mesingani vodiči remena konusnog oblika čime se dobija brže i sporije obrtanje zavisno da li je remen u donjem ili gornjem delu konusne osovine, Vrlo interesantno i precizno, ako imate živaca da na osovini elektro motora pomerate ove mesingane vodiče za po milimetar da bi dobili konačnu brzinu. Naravno trebalo je vremena ali sam uspeo. Ovde je najveći problem bio lift koji standardno nije imao ulja, pa je polagano spuštanje rešeno dodavanjem tog čuvenog gustog silikonskog ulja gustine 300.000cst. Drugi problem je klackalica lifta, koji je verovatno vremenom zbog zamora materijala izgubio krutost. naime dizanjem i spuštanjem lifta glava se pomerala par milimetara gore dole. To je jedna čelična pravougaona šipkica koja se savijala a ne bi trebalo. Problem je rešen dodavanjem krute plastične podloge, koja doprinela ukrućenju klackalice da bi se mali pomeraj lifta preneo na gramofonsku ručicu. Zamenjen je remen, podmazani su svi zupčanici, rešen je takođe problem sa zupčastim diskom koji nije vraćao ručicu do kraja (jedna mala opruga je izgubila elastičnost, trebalo je samo skratiti za 2-3 mm). Repariran, oporavljen, vraćen u život, ima sasvim dobru glavu i iglu verovatno UNITRA, tako da je prosvirao sasvim zadovoljavajuće. Plint sam malo osvežio bakarnim nijansama i eto ga malo lepši nego ranije, isto zvučno moćan i potpuno funkcionalan...

Šta je urađeno

lift klackalica
Klackalica lifta ručice

Gornji uokvireni plehani crni deo je bio prilično elastičan, a zbog malih amplituda pomeranja lifta i ručice, morao je da bude potpuno ukrućen. Celom dužinom klackalice zalepljena je pravougaona plastična kruta pločica i dobio sam željeni efekat.

motor
Motor je bio zaglavljen, nije se okretao

Klasična priča RIZ modela, koristili su neku mast koja se posle 35-40 godina pretvorila u kamen, osovina motora je zapekla, nije se okretao motor, pa ni tanjir itd... Na sreću dva zavrtnja oslobađaju osovinu rotora, pa se lako čisti razređivačem i podmazuje, i naravno radi bešumno posle toga.

Elak 206 AS
Nalepnice, oporavak, farbanje, reprint

Ukupno su tri lepe nalepnice zalepljene na plintu, skidaju se fenom... Uradio sam neko nijansiranje sadolinom i lakiranje...

Elak 206 AS
Bakarno rustična nijansa plinta

Plint u osveženom bakarno rustičnom izdanju, novi slipmat od čoje...

Elak 206 AS
Originalni gumeni mat

Elak 206 AS
Skoro nova igla

Elak 206 AS
Plastična kapica od lifta reparirana

Poklopac cilindra za podizanje ručice - lift je od plastike, navija se na aluminijumski cilindar. Malo se pojeo ali teflon traka rešava problem. Rezutat sa novim uljem za lift je lagano spuštanje, kao kod mnogo skupljih modela.

Elak 206 AS
Originalna osvežena i bakarna boja

Osvežen plint

Elak 206 AS
Sa čojanim matom

Elak 206 AS
Originalno RIZ uputstvo

Elak 206 AS

Elak 206 AS
ELAC uputstvo

© Copyright 2023 I love Vyinil Music. All Rights Reserved.

Built with ‌

Offline Website Software