Riz Tosca BSR P-128

Ovako je sve počelo. Našao sam na tavanu tatinu zaboravljenu Toscu, sa slomljenim headshellom, istrošenom SHURE iglom u prilično lošem stanju, pa sam iz isključivo emotivnih razloga rešio da je restauriram. Takođe je i poluga za Start/Stop/Auto bila slomljena. Nisam znao kako bi je popravio, pogotovo što tanjir nije mogao da se pomeri, sve je potpuno zaribalo...
Kako mi se ništa pametno nije javljalo, pomislio sam da kupim sličnu Toscu na KP sajtu i iskoristim je za delove. U tom momentu se ispostavilo da postoje 3 u ponudi, a dve u Beogradu. Sledeći dan sam otišao autom iz NS za BG i pokupio obe za 40EUR. Bio sam ubeđen da sam jeftino prošao jer ću oporaviti BSR P-128 engleski gramofon, koji je u našoj kući vrteo i Pink Floyd i Boney M, Abba-u, Otis Redinga do Morriseya, U2 i mnogih drugih ex YU izdanja. Ispostavilo se da tanjir nije mogao da se pomeri ni na jednom od sva tri gramofona, nisam uspeo ni da ih skinem na bezbedan način (bez čekića). Druge dve Tosce su bile novije, imaju drugačiji - širi plint, kao i poklopac i mogu da vrte LP-e sa spuštenim poklopcem. Jednu od njih sam pretvorio u crnu verziju - Black Tosca je na ovom linku.
Naravno ispostavilo se da Youtube ima rešenje, da ameri baš vole ovaj gramofon, a saznao sam da se prodavao i u više verzija u Brazilu, Irskoj, Nemačkoj, Americi, ostatku evrope, a da je Zagrebački RIZ takođe samo još jedna od firmi koja je pravila plint i lepila etiketu na ovaj gramofon, koji je u stvari engleski profi model napravljen za engleske radio stanice 1971.godine. Ja ga se sećam od 1973 kada sam imao 4 godine i to je bila prva RIZ verzija u SFRJ ovog BSR-a.
Ko se seća u Novom Sadu robne kuće Stoteks (kasnije Bazar), setiće se i Muzičkog odeljenja na prvom spratu, gde ste na ovom gramofonu mogli da odslušate neki LP pre nego što se odlučite za kupovinu. U pultu su bila ugrađena 3 ili čak 4 BSR-a, kao i slušalice za svaki posebno. 

Šta je urađeno

Riz BSR P-128
Originalni plint RIZ dizajn

Ovako samo lošije je izgledao original koji sam skinuo sa tavana. Nemam sliku pa sam pozajmio ovu sa interneta. Problem koji postoji kod svih modela iz ovog perioda je mast kojom su podmazani ležaji. Pretvorila se u tvrdu supstancu koja je dobro zapekla. Dobra stvar je što se rastvara razređivačem. Skidanje tanjira je najveći izazov. Natapao sam osovinu razređivačem, grejao fenom, kuckao i konačno skinuo posle sat, dva. Posle je sve bilo lako. Čišćenje i nova mast je vratila BSR u život.

BSR oporavljen
Novi plint je stari plus bočne stranice

Originalni plint sam smanjio po visini za nekih 3cm sa donje strane i 5mm sa gornje. Nakon toga sam dodao bočne stranice koje su u stvari jedna lipova daska presečena na tri dela, pa su delovi dodati oko originalnog plinta. Leva strana je uža od desne, jer sam pokušao da širinu plinta dovedem na 43,5cm standardnu širinu HiFi uređaja. Između plinta i deblje lipove daske se nalaze bočno još tri bukove daščice, vrlo slične originalnoj bukvi u prvobitnom plintu (kutija gramofona se zove plint).

Poklopac i nove šarke
Na poklopcu su dodate šarke

U skladu sa prethodnim, poklopac je uži od plinta, estetski nije strašno. Poklopac se skidao i manji je nego što bi trebalo, ručica je virila, pa postoji na poklopcu otvor sa zadnje strane. Ako stavite ploču poklopac ne možete. Rešio sam da unapredim uređaj dodavanjem šarki. Šarke su neke obične pravougaone, pa sam ih malo oturpijao da ih "ulepšam". Malo sam ih namerno iskrivio van vinkla da drže poklopac u svim položajima. Crni lak sprej je savršeno ulepšao metalne i plastične delove. Umesto DIN utičnice, stavio sam chincheve.

Poklopac i nove šarke
Crna pločica sa natpisom AUTOMATIC

Originalna odvojena od plinta skraćena i postavljena na drugoj poziciji. Niže su još neke slike sa malo više prašine.

Poklopac i nove šarke
Srebrna pločica sa oznakom modela RIZ Tosca itd...

Malo sam rešio da uvedem inovaciju pa sam je stavio na levi bok

Poklopac i nove šarke
Pogled sa zadnje strane

Vidi se fabrički otvor u poklopcu. Kasnije sam ipak promenio headshell jer sam imao rezervne delove sa druga dva BSR-a i zamenio zvučnicu i iglu novom AT3600. Zvuk je super kao i nekada...Niže je još po neka slika konačne verzije.

© Copyright 2023 I love Vyinil Music. All Rights Reserved.

Made with ‌

Easy Website Builder