Europhon RCK 5000 P

Kako to već bude, ovaj uređaj mi je do sada zadao najviše muke, a najmanje ću biti nagrađen ako ikada uspem da ga prodam (licitacija je izgleda rešenje). Ipak sam zadovoljan urađenim i nisam prestao do samog kraja radova da se oduševljavam i iznenađujem dizajnom mehanizma unutra, kao i spoljnom izgledu, baš mi lep a i stroboskop je ispravan, motor radi OK, stabilno vrti itd... Na ovom gramofonu, vraćanje ručice u početni položaj nije radilo kako je očekivano. Malo je skakutala, zapinjala nije mogla do kraja da se vrati, nije mogao da se isključi motor, a tanjir se malo okretao, malo nije itd... Lift nije imao ulja za sporo spuštanje, ali to se lako rešava od ranije (Tensai model je imao isti problem). Glava i igla su bile u katastrofalnom zarđalom stanju pa sam ih odmah bacio. Ručica, ožičenje, su bili OK, ali je teg spadao bez razloga, Poklopac je bio polomljen na mestu gde su šarke, a šarki uopšte nije bilo na prvi pogled (kasnije sam ustanovio da je jedan divan mehanizam sa oprugom unutar kućišta). Sve u svemu bilo je najviše problema od svih gramofona koje sam do sada reparirao, najviše sati sam potrošio na ovaj, podataka o njemu na netu nije bilo uopšte, čak sam išao do toga da sam našao brazilca koji je napravio jedan jedini klip koji postoji na YT i pokušao da ga kontaktiram da mi pomogne. Naravno nije se javio, ali sam posle nekoliko dana gledanja u taj crni mehanizam i zupčanike uspeo da nađem uzrok kvara... Baš sam bio visoko zadovoljan i srećan u tom momentu. Kako je ovde bilo najviše intervencija, imam i najviše fotografija, pa ću pokušati da pojasnim šta sam radio. Konačni rezultat je zadovoljavajući, mehanika radi perfektno, Hitachi zvučnica reprodukuje super, poklopac se zatvara i drži poziciju, teg sam fiksirao, sve u svemu skroz je ispravan, i dobio sam jedan redak i kvalitetan gramofon. Siva plastika je poklopac šasije koji može potpuno da se demontira, a ispod se nalazi šasija od tvrde i teške plastike crne boje, koja liči na bakelit i daje mu masivnost i težinu, ubija vibracije itd... Postojao je i neki drugačiji model ali nisam ga našao na netu, jer unutra postoje tri mikroprekidača i neki deo mehanizma nedostaje (verovatno predviđen za taj drugi model) i to me je najviše zbunjivalo. Europhon kao firma je nestala, kupila ju je nemačka kompanija, a svakoj dokumentaciji se gubi trag. Europhon, a ni Europhone pretrage ne daju rezultate, nešto više rezultata se nađe na italijanskim search enginima, ali nigde dokumentacije... Namerno dodajem sve ove informacije na ovoj stranici, možda neka pretraga dođe do nje i pomogne nekom da reši problem na ovom modelu, ako ga već nije bacio u đubre. Rešenje problema je bilo u pronalasku četvrtog mikroprekidača, koga sam našao slučajno. Možda majstori znaju za ovu foru, ali ja ne. Pitanje je i kome su sve ove informacije potrebne, danas 40 godina kasnije.

Zatečeno stanje

Kontra teg
Kontra teg

Kontra teg je bio samo postavljen na osovinu i spadao je ako se pipne na pogrešan način

polomljen poklopac 1
Polomljen poklopac 1

Mesto na kome je postojao neki dodatak koji se naslanjao na ugrađenu šarku

polomljen poklopac 2
Polomljen poklopac 2

Isto to sa druge strane

neupotrebljiva igla
Glava i igla za bacanje

Našao sam slično na netu ali sam se ipak kasnije odlučio da se ne troškarim previše i da ugradim Hitachi SDT 2375 glavu i odličnu iglu iz muzičkog centra, koji sam kupio ranije za 1200din na licitaciji

Ručkica lifta
Vrh ručkice

Polugica lifta nije imala na vrhu neki plastični poklopac za lakše prihvatanje... Ali to i nije neki kvar

Baš prljavo
Potrebno ozbiljno čišćenje

Ovo je bio drugi najprljaviji gramofon koji sam imao u rukama. Razmišljao sam da li potpuno da ga rasklopim, operem šmrkom, a onda sam uzeo štapiće za uši i nekoliko sati trenirao živce... Tanjir, poklopac i slipmat bljesnu kad se operu LAVA odmašćivačem.

Šta je urađeno

Kontra teg
Kontra teg

Zub koji viri iz osovine po koj se šeta teg je upao unutra, trebalo je naciljati rupicu i podmetnuti nešto unutar osovine da taj zub stalno viri kako bi vodio teg prilikom okretanja. Plastična čačkalica je završila posao. Osovina je inače od tvrde gume sa gumenim nastavkom za pričvrćivanje na aluminijumsku cev ručice.

polomljen poklopac 1
Polomljen poklopac 1

Crni deo je okov od FormaIdeale nameštaja jedan od onih delova koji vam ostanu u kesici kad vam odu majstori posle montaže i kažu "to ti se ne ugrađuje, a i šta će ti".
Bio je u srebrnoj boji čelika i pravougaonog oblika, malo sam zaoblio kraj a od drugog kraja odsekao vrh i  napravio nešto što liči na viljušku da bi uhvatio šarku koja je živa i zdrava unutar kućišta.

polomljen poklopac 2
Polomljen poklopac 2

Isto to sa druge strane, crveni trag od flomastera sam oprao kasnije. Šrafići i matice su plastični

neupotrebljiva igla
Glava i igla skoro nove

Odlično svira...

Ručkica lifta
Vrh ručkice

Perlica kao što se vidi i malkice super lepka, nisam našao u crnoj boji.

Baš čisto
Očišćen, opran, podmazan podešen

Nekako je sinuo posle pranja

diskovi i belt
Belt od 145mm

Kratak, debeo i širok belt sam zamenio novim. Tanjir se pričvršćuje sa donje strane onom platnicom štipaljkom i može lako da se skine i podmaže. Crni disk ispod sa žljebom i zupčanicima je tu za pomeranje tj. vraćanje ručice u početni položaj, isključivanje motora itd, svašta radi... E to sve nije radilo kako treba.

tri mikroprekidača
Mikroprekidači

Ovde je cela logika i genijalnost dizajna. Mikroprekidač jedan prekida napajanje kada se ručica vrati na početak. Onaj sa brojem dva isključuje napon u magnetnoj glavi da se ne bi u zvučnicima čuli udarci ručice i okretanje mehanizama. Prekidač tri je stalno uključen i taj me je baš zbunjivao i namučio. Naime problem je bio u tome što se povratkom ručice na početak motor nije isključivao i zaglavljivao se i zupčasti disk nije završio ciklus okretanja do kraja. Negde se napajanje nije prekidalo na vreme, pa se ručica nije vraćala ili se nije prekidao rad motora, prilično čudno, ali nisam shvatao kako i zašto. Ovaj treći prekidač je nešto trebao da radi ali nije bilo mehanike koja bi prekinula ili uključila napajanje da bi se završio ciklus okretanja zupčastog diska. Treći prekidač nije imao svrhu.

četvrti mikroprekidač
Mikroprekidač 4

Četvrti mikroprekidač je ispod ovog kruga uliven u plastiku i do njega se ne može doći. Taj prekidač uključuje isključuje jedna šipkica kraća od trećine čačkalice, koja je dugotrajnom upotrebom i habanjem jednostavno bila istrošena tj. skraćena za oko 1,5mm. Nju pomera zubac na crnom disku koji pomera ručicu i vraća je na početak i kada dođe do kraja ciklusa okretanja, štrčanje zupca pritisne šipkicu koja prekine rad motora odnosno otvori prekidač, što znači da je pre toga prekidač zatvoren. Tu plastičnu šipkicu je trebalo produžiti za 1,5mm, jer je bila kratka da pritisne polugicu prekidača i ponovo su super lepak i soda bikarbona rešili problem. Nakon toga je sve proradilo kako treba.

dodaci
Podešavanja

U ovoj situaciji na kraju je trebalo i saznati šta se podmazuje a šta nasuprot tome treba da ima  potrebno trenje. Deo označen sa 1 je gumeni vrh na metalnom cilindru koji treba trenjem da pomeri onu veliku klackalicu. Ne sme da klizi.
Niže se vidi donja strana onog zupčastog diska kji odrađuje celu logiku pomeranja ručice i treba da je dobro nauljen. Zavrtanj 2 reguliše visinu ručice kada se automatski vraća na početak da bi preskočila graničnik koji je uvodi-gurne u početnu poziciju.

© Copyright 2024 I love Vinyl Music. All Rights Reserved.

Website Software